We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Životinjska karma

by Kali Fat Dub

supported by
Cheveu Miracle
Cheveu Miracle thumbnail
Cheveu Miracle Found them by chance. Praised be Lady Luck.
↪ (fat dub / 2021 / Croatia // (☑☑☑☑☑)² )
$ CD 💿
olegizdna
olegizdna thumbnail
olegizdna As always, KFD delivering what is expected. Looks like I found a soundtrack for this summer Favorite track: Stupor Saturnalis.
/
 • Record/Vinyl + Digital Album

  Includes unlimited streaming of Životinjska karma via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 2 days

    €16 EUR or more 

   

 • Compact Disc (CD) + Digital Album

  Includes unlimited streaming of Životinjska karma via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 2 days

    €10 EUR or more 

   

 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  Purchasable with gift card

    €8 EUR  or more

   

1.
Karmacija 03:40
Puč i pobuna u sred životinjske farme. Vera, nevera kao onomad ispred Arke. Upalio se kres u sred malene čarde. Proširio se bes na sve okolne plaže. Oče naš, vaš, moj…. Mole bake stare. Ne zna se ko napada, ko reži, ko laje. Tu gde leži anđel, ne leži vraže. A kad čovek zapomaže bog se prenemaže. U grču su straže jer hrču starešine. Jer straže srču vlažne praškove nečiste. Domaće, divlje, egzotične beštije. Trče sve življe kroz ljude sve bolesnije. Spuštaju se magle siva i jezive. Oko nas su bagre žive i nežive. Pričaće bagremi ako ovo prežive. Ako ne prežive, briše im se prezime. Svi ujedaju, grizu i bes svoj se ne krije. A bekrije s prozora ni jablane ne vide. Nagni se kroz prozor Selena. Videćeš Zelenog jelena, kako iz čistog čemera pali tvoju kuću! Zaspale su straže ispod mreže kamuflažne. Ako laže koza, rog ne ume da laže. Dosta su trpele košnice zločince. Popuštaj kočnice, gađaj slepoočnice. Dok buja reka. Pomoć se čeka. A pada noć teška, kao vreća teška. Papak po papak kuka i motika! Batak i zabatak u attack na zločinca. Složu su se napokon rogovi u džaku. Prolajalo, zalajalo pašče u budžaku. Životinjska farma verna svom inatu. Iskopaše sekire, baciše lule u stranu. Viču jadni moji kulaci, izdaše vas vučjaci. Dok se keze kurjaci, beže tetke i ujaci. A ove napadaju, kljucaju. Iz zemlje vatre sukljaju. Veze u prekidu, svi panično pucaju. Proglasite vanredno stanje, farmeri urlaju. Beže sinovi za ženidbu i kćeri za udaju. Svi sklapaju dlanove, za molitvu kasno je. Jer ove napadaju neprestano, ni ne pomišljaju na povlačenje. Papak po papak i kopito po kopito. Zapalićemo pašnjak i posrati se u pojilo. Miriše napalm i artifišal gnojivo. Što bude na put stalo, to bu gorilo! Papak po papak i kopito po kopito. Razvalićemo ambar, zasrati rečno korito. Lije se šampanjac i guta slavsko koljivo. Ljudstvo drema nespremno, bu bilo extremno! Četiri noge loše, dve noge loše. Svi vade noževe, hoće da bodu još se!
2.
4 jahača 04:30
Četiri jahača apokalipse, voze svoje bicikle. Više ne jašu konje, jer su ih godine stigle. Više ne mašu bičem, ne udaraju mačem. Znaju ko mača se laća, mačem biće i plaćen. Kile i pritisak rastu, na oči padaju mrene. Dugo su pucale usne i noge zeble. Dugo su kaskali poljima, u galopu krotili vetar na konjima. Belim, crvenim, crnim, zelenim… Peri-deri, uzimaj, otimaj. Budi ih škripa vešala i zvuk tupe giljotine. Korpe pune glava kao trešanja sanjaju, molim te. Šugu donosili, trovali polja i Životinje. Svedoke mrtve hladne niko ime im ne spominje. Jahali su kao besni kroz predele eksplozivne. Kroz sisteme represivne, kroz hotele ekskluzivne. Palili, lomili, rušili snove gomili. Diktatore proizvodili, posle ih rušili, lovili. Sećaju se sasvim jasno svih Bečkih ratova. Kružnih šatora, okupatora, uzurpatora. Tužnih opsada, pokolja i osveta. Popaljenih sela zbog zavađenih gradova. Pamte pokrštanja i spaljivanja veštica. Propagandu i bandu iz noći dugih sečiva. Kolonizacije uz ćebadi sa boginjama. Zlodela nespominjana u knjigama i molitvama. Puške, alkohol, kocka, erotika. Ulični teror zbog bezličnog narkotika. Trče jedni amo, trče drugi tamo. Pod debelim hladom traže tanki zaklon. U službi je kardinala uvek bilo najluđe. Jer mač verskog arsenala uvek čeka nabrušen. Inkvizicija, prohibicija, ratnih zona proleća. Terorizam, nepotizam, od stoleća do stoleća. Oni dolaze, oni dolaze... Njihove hladne ruke vrele šamare ti nose zato spremaj obraze. Oni dolaze i one dolaze. Njihove hladne ruke vrele šamare ti nose zato spremaj obraze. Oh kako je bilo ludo, kakav je to bio party. Latino atentati, komunizam u Džakarti. Gulazi, kazamati, kolhozi pompozni. Crna kuga, bela kuga, apartheid i Cuba. Kroz maglu im slike lete svih prevara i izdaja. Četvrte križarske bojne, Veneta i Bizanta. Pada Carigrada, Jeruzalema i klanice. Provale Mongola kroz stepe i ravnice. I sada kada krenu u predvečerje dremati. Ne prati ih kletva "imati pa nemati". Ne trzaju ih uzdasi nejednakih, bespravnih. Ne bude ih uzvici streljanih i vešanih. Četiri jahača, uvis podignutih čaša. Viču: "Treba sve razjebat, treba sve stuć u papar!" Četiri jahača, četiri radoholičara. Viču: "Treba sve razjebat, tereba sve stuć u papar!" Sada zavaljeni pred kaminom, umotani u dve deke. Slavonsku bukvu lože, dobro se pije i jede. Danas su svi jahači, svi rade njihov pos'o. Oni se dobro druže i ubiru 100 %. Menjaju apartmane, turiste gaze jahtom. U duši kamen nose, a na cipelama blato. Nebesko kraljevstvo njihovo je nasledstvo. Policija i sudstvo s njima zagrljeni, zagrljeni.
3.
Nevremen 05:36
Da nije tužno, bilo bi strašno... Da nije strašno, bilo bi smešno... Da vreme nije kužno i kaljužno... Plesat' bilo bi mi teško... Evo jutros u novinama piše stiže prekasno. Vreme beskvasno, neukusno i neslano. Neslavno kolutamo očima bespravno. Sve vrtlogu vodi ali veslajmo, ne prestajmo! Ništa ne priznajmo, još manje se sećajmo. Kao pas prebijen papučom. Skrivajmo se pod kaučom. Roba sa greškom, a začeti bezgrešno. Kroz život nesvesno kotrljajmo se nespretno. Opijajmo se, palimo se, sušimo se, hladimo se. Zid glavom probijajmo, kalimo se, talimo se. Bipolarno tripolarni, ironični, sarkastični. Bili bi idealni da nismo toliko pragmatični. Da nismo mineralni, tužno fantastični. Visoko kratkoročni, kalorično netaktični. Mali smo mačići i srljamo po navici. A od krajnika pa do jajnika, sve se okreće u panici. Od outbox, inbox, poruka i poslova. Export, import, filantropa i zlotvotvora. Outdoor, indoor, naprskanih korova. Znaj šta je ispod i ne daj da te provoza. Znaj šta je ishod i učinak ovog otrova. Ne trebaš reprizu olovna obora. Ruski je rulet in your head nude lek protiv (B)olova. Uz ribljočorbne tenzije i pesme malih Thompsona. Anđele moj kraj mene stoj Širi krila, čuvaj me od debila… Udišem duboko miriše magični feudalizam. I ponovo i evo ga i sad. Happy twilight na koji navikao nisam. I kada pomakneš magično, sve postaje tragično. Udišem duboko miriše magični feudalizam. Udahnem ponovo i apokalipsa. Taj happy twilight koji cvate kao lipa. I kada promeniš style, samo pristavi čaj. High five! Rukuju se rukuju svi koji putuju. Svi koji ostaju oni klečaće na kukuruzu Svi koji hodaju kroz do kolena kupinu. Završiće u ludilu ako ne delaju već mudruju. A vreme nakazno siše za vrat diše... Kamen, papir, željezo s pekmezom NE VIŠE! Degutantno, nervozno, neradno, nedelno… Perverzno, bezvezno i praznikom i nedeljom. Devijantno šokirani, hladno se znojimo. Stres smehom prikrivamo i gnojimo li gnojimo. Paušalno malodušno valjamo se u kaljuži. Tamo gde smo najtanji zver to lako nanjuši. Laki kao pera, šuplji kao bambusi. Slomljeni kao trske, Pa ko pre prsne. Smeh neće na lice, bes stiska usne. Lomiš hladne prste, glava hoće da pukne. Ljubiš stare fruste, redaš ih u vrste. Svoje strahove na mahove koji neće da te puste. Stare babe se krste, starci kunu svece mrske. Dok se zvezde keze, LEDERKEZE, u ovoj noći punoj frke! Ja setim se Kosijera i Akija i Drpe. Djirafe i Ljubaznog i Aleksa iz Grčke. Kada ne ide za žive, Aljo, pisaću za mrtve. Dok se Azrieli kote i ringišpili dok se vrte! Da nije tužno, bilo bi strašno. Da nije strašno, bilo bi smešno... Da vreme nije kužno i kaljužno... Pisat' bilo bi mi teško. Da nije tužno, bilo bi strašno. Da nije strašno, bilo bi smešno. Da vreme nije mučko i baksuzno... Plesat' bilo bi mi teško.
4.
Januar prolazi mamuran i suv. Februar kratak, a lud. Onda mart, april, maj, jun, jul, avgust, septembar. Oktobar je pri kraju. U punom je sjaju. Letnji optimizam se valja u blatu. Prodao bi dušu trećerazrednom vragu. Samo da mi ne pričaš o svom letu na Pagu! Ne pričaj o Hvaru, ćuti o Braču. O zimi na Jahorini, ne pričaj, rigaću. Ne pričaj o Pragu, ćuti o Berlinu. Dublinu, leprikonima i Svetom Patriku! Tmuran prelaz sa jeseni na zimu. Tu se hvatam kao borov prelac za haljinu. Oblačno vreme, puni moje vene. Glauberovom solju, bolju i teškim znamenjem. Jeste! Jesen. To ne mogu da podnesem. Školska godina počinje budžet reže. Lišće žuti i laste se odsele. Vrane popizde jer žderu bobe zrele! Onda grakću iznad bolnica, deponija, parkova. Iznad šahovnica i tela punih rakova. Sto problema me jebu sve u šesnaest. Gužva u sedmercu a novi je semestar. A ti Rastoke kraj Slunja, Una u Bihaću. O zimi na Jahorini, ne pričaj, robijaću. Ne pričaj o Beču, Goi, Kopam Gunu. Polarnoj svetlosti u šumi na Islandu! Tmuran premaz sa jeseni na zimu. Tu stojim kao dželat svakom šarenilu. Oblačno vreme, puni moje kreme. Mizantropijom toplijom od bilo koje rerne. A novembar će doć' i pokriće sve. I kuće i ljude i mačke i pse. I križeve žute i zastave crvene, petokrake crne i kipove zelene. Novembar će doć' i pokriće sve. I tebi i meni cockblockat će sne. I zariće nokte, kao u hladne šnenokle. Bez metka i borbe u dušu punu vodke. Ko? Jesen, jeste to ne možeš da podneseš. Prokletu studen. Još jednu jesen, jeste, ti ne možeš da podneseš. Proklete ljude. Nije istina da ne možeš već je istina da naćeš. Anksiozan, bipolaran, promukao, slepljen. Lepo si zagoreo od bezpilotne šetnje. Kao limun ceđen… Nauči da se krećeš. Nije istina da ne možeš već je istina da naćeš. Žgaravica, padavica, gastritis i šećer. Niko nema dva života da sluša to smeće. Puzeć il' klečeć, nauči da se krećeš!
5.
Sestra iz Vrapča me ubacuje u trajekt. Bura marčana anesteziju mi daje. Imaginarni frendovi svi nestaju iz glave. Kao rukom odnešeni dok motori se pale. Svi okreću glave, sestra setno maše "Zbogom čedo naše, ideš na Obonjan za džabe. Tamo je najbolje, plaže su najlepše. Englezi i izviđači partijaju najžešće. Nemoj da bališ, idi osunčaj se čoveče. Ne budi goveče, Obonjan zavolećeš. Klima mediteranska, povoljni vetrovi. Ljubav ekstazna šta drugo hteo bi? Pogledom tražim Žirje i Kaprije. Kakan, Zmajan, sirenu sa Jadrije. Krapanjske spužvare i koralje zlarinske. Minere sa Martinske da dođu psi da spasu pse! Ali neće moći ove noći, nema tu boljitka Cakle se moje oči kao pedoč iz Uljanika Pod očima patlidžanskog tipa. Podočnjaci padaju ja ne mogu ih dizat! I neće moći ove noći, nema tu boljitka. Cakle se moje oči kao pedoč iz Uljanika! Pod prozorom partizanki klika. U ruci je slaja, al ne mogu lizat. Ugljan Paša, prolazi katamaran. Kaže vozi me na Obonjan i sve me to smara. Kaže: "Tamo nema rada, tama nema reda… Samo albatrosa pesma i drek od galeba". Noći urlik preseca, u noći punog meseca. Cela soba zavija na kancelara nesretna. Svetla neon vesela, Aljinović Nevena, žirafa dugog vrata na zidu pored kreveta! Iz hlada bođoša, dođoša, kroz mora hlora, lekova. Pirula, kapsula, kora voća, zekova. Oni odlaze, dolaze, vizite, posete. Oni vuku svoje papuče kroz hodnike i klozete. Džek Nikolson leti iznad našeg gnezda. Kukavico stara! GDE ĆEŠ? Za Bezdan! Ej, ej, reci mome dragom kumu Nikoli. Da me posle Obonjana potraži u Čikoli!
6.
Ni ban, ni kralj, ni predsednik, ni car. Ni ministar filistar, ni ceo general štab. Niko ne pleše tako kao što žnamo ti I ja. Budi moj kineski polu zmaj. Teški high nehaj. Ni princ, ni grof, ni župan, ni sam bog. Nabadaju, lamataju, Haro života mi mog. Ni narkomani, pacovi, zmije ne mogu to. Teški high nehaj u poluzagrljaju tvom. Ne seri, neka ruši se svemir. Vidiš da zemljotresi drmaju i more se peni. I dok se ruše svetovi na kosmički tepih. Prvo ispeci pa reci i dobro pazi šta želiš. Ajmo, ajmo se kerit', ne seri. Neka ruši se svemir. Vidiš da zemljotresi drmaju i more se peni. I dok se ruše svetovi na kosmički tepih. Prvo ispeci pa reci i dobro se pazi. Ni sultan, ni vezir, ni Pentagon, ni Kremlin. Ni Dobar, Loš & Zao, ni PLJIŽ, ni Kesić. Na svaki novinarski prljavi i rđavi prezir. Šiklja istina iz mene uvek vrela kao gejzir. Niko ne pleše kao ja kada se veselim. A i kada žalim bolje plešem nego Vesić. I vi bi ste mogli ali vi niste kao ja bolesnik. Plesati po ledu, kiši, snegu, žezi. Ajmo se kerit', ne seri, neka ruši se svemir. Vidiš da zemljotresi drmaju I more se peni. I dok se ruše svetovi na kosmički tepih. Prvo ispeci pa reci i dobro pazi šta želiš. Ajmo, ajmo se kerit', ne seri. Neka ruši se svemir. Vidiš da zemljotresi drmaju i more se peni. I dok se ruše svetovi na kosmički tepih. Prvo ispeci pa reci i dobro pazi. Plešemo po stolovima po odborima mesnim. Autobusi po šorovima na ruski plin i benzin voze. Začepi uši, muči, gutaj suvi sendvič, "glasali ste-gladujte!" sa zida graf se cedi. Autoputevi, tuneli, mostovi na kredit. Tresu se brda kad' miš se krene kerit'. I beč i istambul i Brisel i Berlin. Oči razrogače, još jače, na svaki potez plesni. Ateriramo čardak u obrani bostan! Party ispred ambisa još uvek traje. Vratila se kučka i kezi svoje žvalje. 2020., cela scena greje klupu. Na maskama su bendovi jer su nastupi u kurcu. Ceo svet diše preko plastične vizure. Kada viknuli su OTROVI! ja sam bio u sred rulje. Vabe me u brlog kažu tu je sigurica. Kunu se u majku da je dron usvari ptica. Posmatram masu, svi furaju bez lica. Krpa preko očiju realnija su priča. Istina sve tiša je dok su laži sve brutalnije. Između zastava sad razlike su jasnije. Gori ceo feed kad ga troll benzinom polije. Dva minuta mržnje, sendviči i pomije. Podižu se tenzije da zarade se penzije. Pretenzija perverzije se filtrira kroz medije. Igra rock n roll cela bivša Jugoslavija. Bahato na maksimum svako za nekog navija. Elita koja šarmira dok džepari i šanira. I planira da pasira i laž da inkasira. Da pokupi se zarada i podeli s ortacima. Jer ostali se smatraju tek neukim seljacima. U eri informacija gde glava sve je praznija. I super je kod maske što se na nosu savija!
7.
ManeWar 04:13
Sinoć su avioni izbušili nebo. Njihove mlaznice su pošpricale zvezde. Zvučni su zidovi kao staklo meko. Pucali i padali na kordunske breze. Onda su tenkovima opkolili brdo. Odnekud brodovi uplovili u njive. Jurcala je konjica po kamenu vrelom. I terala pešadiju kroz ocvale žice. U magnovenju naizgled bezazlene igre. U praznoverju uz demonstraciju sile. Prevrću se ratnici po blatu kao vidre. Otadžbina zove, urla, ždere, viče. Svetleće strelice su rešetale mesec. Ni sunce nije bilo pošteđeno rana. Bojeva municija žuta kao jesen. Tekla je u potocima vrela i prazna. Militarizacija društva, nemoj se opuštat. Care kupuj karte biće gužva. Militarizacija društva, hasaćemo skupa. Sirotinjski uranij za ručak. Veliko zlo, iznad naših glava nadvilo se ponovo. Babilon, zaklonilo je sunce i grize te ravno za srce. Panika nas hvata, opet igrate se rata. Laćate se mača koji plaši ceo Balkan. Koji plaši ceo svet jer nam visi iznad glava. Koji povremeno zareže par ljutih rana. Sirene urlaju u raznim intervalima. Mešaju se guje sa živim veteranima. Postaje jasno da još jednom svi smo. Topovsko meso u raslinju niskom. Rat je vaša hrana, čelik vaša pasija. Vaš bog, vaš Jahve, Alah i Selasija. Kad se suču bajoneti, loče mutna kvasina. Redenici kad se cakle kao muda pasija!
8.
Šuma! Ona buja... Buja ga, buja ga, buja ga! Šuma! Zdravlje iz nje kulja. Kulja ga, kulja ga, kulja ga! Šuma, stara disko šuma. A od kad su došli vojnici i noć iscepali hici. Postala je malo čudna. Od kad su došli ljudi i krenuli krčiti šume. Doneli su traktore da sve ide brže. Na vrh hranidbenog lanca flore i faune. Popela se štraca koja pali sve i truje. Od kad došli su ljudi i uletili u šume. Da proslave dan rada i zaborave đubre. Iz opake gladi da u progres tonu dublje. Svi se plaze oko gazde te mu krcaju dupe. A šuma pamti, pamti, pamti... A šuma plamti, plamti, plamti... Ona te skriva, brani i hrani. I sve što trebaš ona da ti. Šta god da trebaš ona da ti. A šuma pamti, pamti, pamti. A šuma plamti, plamti, plamti. Kaže da s puta si skrenuo mali. I biće kasno da se vratiš. Šuma! Ona buja! Buja ga, buja ga, buja ga! Šuma! Zdravlje iz nje frca. Frca ga, frca ga, frca ga! Šuma! Stara disko šuma. A od kad su nestale vile i noć isparale pile. Postala je malo tvrđa. Od kad su došli ljudi i zapalili šume. I napravili od njih svoje fukodrume. Zasrali sve smećem i natopili sve uljem. I plače breza bela i žaloste se vrbe. Rida divlji kesten, glogov prut i bukve. Od maramica vlažnih i tanke kondom gume. Kesice smokija iz devedesetprve. Ako to je ekologija neka odmah crknem. A šuma pamti, pamti, pamti... A šuma plamti, plamti, plamti... Ona te skriva, brani i hrani. I sve što trebaš ona da ti. Šta god da trebaš ona da ti. A šuma pamti, pamti, pamti. A šuma plamti, plamti, plamti. Kaže da s puta si skrenuo mali. I biće kasno da se vratiš. Ti si dželat, Pilat, inkvizitor Mali Čoveče. Ti lovac si na veštice I bacač napalma. Ti si tvorac giljotine I gljive goreće. Jer si trčao za slavom i parama. Ti si koljač, konkvistador i politički komesar. Ti si štrajkolomac i mrska Zizibambula. Ti si uplašen i nespašen u krvi do laktova. Polja biće ti neplodna, a vizija jalova. A šuma pamti, pamti, pamti... A šuma plamti, plamti, plamti... Ona te skriva, brani i hrani. I sve što trebaš ona da ti. Šta god da trebaš ona da ti. A šuma pamti, pamti, pamti. A šuma plamti, plamti, plamti. Kaže da s puta si skrenuo mali. I biće kasno da se vratiš. Svega će bit', al' prijatelja neće. Svega će bit', al' neću biti smeće...
9.
Šamar 05:20
Šamar ti govori da baciš sve. Šamar ti govori da baciš se. Šamar ti govori za praznike. Šamar ti govori bez razlike. Šamar ti govori da vratiš se sebi. Obnevidiš, pa ne čuješ, obnevidiš, pa ne čuješ. Misliš da imaš noš i noć te hrani. Misliš da imaš noć na svojoj strani. I ja obnevidim, pa ne čujem, obnevidim, pa ne čujem. I nikada s nikim na zelenoj grani... I nosim rđavi nož u svojoj jakni. NOŽ! Zvuk droba koji drobi kao kombajn. Dok bitange ponavljaju da standard je dobar. Karate potezima šamaraju obraz. Bahate se porezima, nude ti otkaz. Od mora do mora, od gora do gora. Samo ljubomora i korak do pogroma. Od logora do obora, od odbora do grobova. Reči od olova cure preko dolova. Klize preko mostova, preko livada. Poštovana gospodo kakva je to igranka? Mrska pijanka, drski bakrači. Jede se i pije se, zulumćari, harači. A ti kad te jure bežiš, kad te tuku režiš. Kad bude te ustaneš, kad ne bude ležiš. Stišavaš vesti i skrivaš se pod dekom. U kući blejiš koja je pod hipotekom. Obnevidiš, pa ne čuješ, obnevidiš, pa ne čuješ. Misliš da imaš noš i noć te hrani. Misliš da imaš noć na svojoj strani. I ja obnevidim, pa ne čujem, i ja obnevidim, pa ne čujem. I nikada s nikim na zelenoj grani... I nosim rđavi nož u svojoj jakni. NOŽ! Krupne parodije, grupne ironije. Korozije, simfonije, kolonije, deponije. Sve to u napadu, sve to u raspadu. Ukidaju naknadu i lome nas kao rasadu. Vatra na istoku, vatra na zapadu. Vatra u Alepu, vatra u Bagdadu. A rukuju se, rukuju se lideri na rastanku. Dok ministri bankaru polažu zakletvu. Crtaju granice i narode razapinju. U decu svoju se zaklinju, a brane tiraniju. Život kao karmine, uniforme maskirne. Logore sabirne, treba li da se uplašiš Marine. Amajlije dok menjaju se partije. Za šaku boranije izredale se armije. Nema kraja sveta iza sedmog kruga kapije. Samo menice od ranije i smernice za kasnije. Obnevidiš, pa ne čuješ, obnevidiš, pa ne čuješ. Misliš da imaš noš i noć te hrani. Misliš da imaš noć na svojoj strani. I ja obnevidim, pa ne čujem, i ja obnevidim, pa ne čujem. I nikada s nikim na zelenoj grani... I nosim rđavi nož u svojoj jakni. NOŽ! Šamar ti govori da moraš da progovoriš. Da se osokoliš i svoje srce da otvoriš. Svuda su otrovi, živiš u pokori. Ne pomaže voda majko, a ni svi prirodni sokovi. Krv se ne zgrušava, svet je kao sušara. Svet je kao Sahara, a svaki mozak vrije kao sataraš. "On se ne umara"-kažeš, "on se ne odmara"-lažeš! On nikad ne spava sve dok traje ova predstava. Šamar ti govori da okreću se polovi. Ublažuju se bolovi, promašuju golovi. Niču pravi logori uz jak business economy. Slušaj šta govorim pa ću ćutati dok ti govoriš. A ti mi govoriš da bez pameti i brige. Mi smo šampioni u govnima ronjamo kao vidre. Nismo šampioni, u govnima ronjamo tigre. Nismo šampioni, korovi smo, kakvih nema nigde. Da ziher!
10.
RRD za kraj 04:49
Krivo neko vreme ali proždire nas, ono baš, pravo. Tela puna konzervansa, a glave prazne kao balon. Kao gumeni čamci koji plove i tonu Mediteranom. Crne misli pletu niti, a dovoljno ih je tako malo. A sve te proze i huškačke poezije. Pokreću erozije, korozije, depresije. Krivo vreme gazi i mlade i matore. Svi šilje laktove, a obrazi kao kramponke. Masonske, lakonske, masovne zabave. Kuke i motike i psovke karamazovske. Reči vrane raznose, izjave, pasoše. A ljudi slušaju šerpe i laboške dok jedu langoške. Slušaj, gledaj, piši, pevaj... Subvencije ne čekaj, dvaput meri, jednom sečkaj! Braćo i sestre, na nama lome se koplja. Puca kamen, lomi stenu što je vekovima tu. Dižu prašinu, koja muti sva ta mora. Tihe reči nisu dovoljne da probiju put. Kroz mračne noći, preko nepreglednih polja. Punih čeličnoga cveća, da li imaš oči? Reci mi. Da li ćeš opet moći reći da si dobar. Kada padnu snovi svoj toj deci. I zato ne čekaj kraj već baci sve u reku. I ostavi za sobom sve te tragove u pesku. Prepusti se vodi da te vodi u deltu. Prepusti se vatri, vodi, zemlji, nebu. I zato ne čekaj kraj već baci se u reku. I ostavi za sobom sve te zastave na vetru. Prepusti se likvidnom iskustvu pred žetvu. Red, rad, dub, oni vole svoju decu. U našoj sobi sa zida topi se boja. Nosi slike, davne misli, što su godinama tu. Fototapeta nekog dalekoga mora lagano nestaje u etru. Ti govoriš kako smo deca istog boga. Nema više tvoje, moje, sve je naše. I govoriš da mnogo košta ta sloboda. Govoriš, a znam da lažeš. I zato ne čekaj kraj već baci sve u reku. I ostavi za sobom sve te tragove u pesku. Prepusti se vodi da te vodi u deltu. Prepusti se vatri, vodi, zemlji, nebu. I zato ne čekaj kraj već baci se u reku. I ostavi za sobom sve te zastave na vetru. Prepusti se likvidnom iskustvu pred žetvu. Red, rad, dub, oni vole svoju decu.
11.
Sam' ti laj! 04:17
Sam' ti laj', sam' ti laj'. Ova priča nema sretan kraj. Kiča novi zlatni sjaj. Tiča liva kids alive. Sam' ti laj', sam' ti laj'! K'o da srčemo od maka čaj. Nikad' neće doći maj! Nestaje u oku žar! I pišaćemo krv i gutaćemo žuč... A maleni vojnici po glavama će nas tuć'! I grickaćemo buđ i plivati kroz mulj. A veliki debili će nas vući ka dnu. Lažu, kradu, jedu govna, pune groblja. Lažu, kradu, silna vojska, šilji koplja. Lažu, kradu, milost božja u međunožja. Lažu, kradu, milo moje, gotovo je. U glavu će ti uć', oni imaju ključ. A čemerni žandari po cesti ćete vuć'. Ako staneš im na žulj, najebaćeš full. A debeli bankari će te uzeti na zub! Lažu, kradu, jedu govna, pune groblja. Lažu, kradu, silna vojska, šilji koplja. Lažu, kradu, milost božja u međunožja. Lažu, kradu, milo moje, gotovo je. Teško koračaš, gle kolka drača. Mani se plača hvataj se kosača Hvataj se mača i crvene tempere. Povedi kerbere pod njihove pendžere! Neka policiju, neka vatrogasce. Neka komisiju i sve priče prazne. Neka rotacije bude sve senke tame. Neka niko ne spava od silne galame Olimpijada iz Novoga Sada, a u Novom Sadu.. Kradu! Kao u Zagrebu, kao u Rijeci, kao u Puli, isto u Zenici... Isto u Tuzli, isto u Prištini, isto u Zrendži, isto u Kikindi... Isto u Somboru, Mariboru, Valpovu... Uz Goribor na radiju, glasamo za mafiju.

credits

released July 16, 2021

license

all rights reserved

tags

about

PDV Records Zagreb, Croatia

contact / help

Contact PDV Records

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like Životinjska karma, you may also like: